Interview met Greum Toter


Met zijn vele tentoonstellingen en art-performances in binnen- en buitenland heeft beeldig kunstenaar Greum Toter een staat van dienst opgebouwd die vriend en vijand verrast, overrompelt en soms domweg betovert. Een interview houden met deze wereldartiest is bijna ondoenlijk, maar Primaire Berichten heeft het onmogelijke klaargespeeld: een kort gesprek met Greum Toter, waarvan wij de tekst hier integraal af willen drukken:

Greum Toter - in 1998 geportretteerd door de beroemde Italiaanse fotograaf Alessio d'Antegnini Geachte heer Toter, veel dank voor dit unieke gesprek! Als eerste zouden wij u willen vragen wat nu precies de basis van uw succes vormt?
Als je het precies wilt weten, zou je het exact moeten zeggen: De basis begint altijd onderaan, dus je moet van onderaf beginnen. Dat betekent wroeten en voelen, totdat je in je vingers hebt waar je naar zoekt!

Dat klinkt heel filosofisch onderbouwd, maar wat betekent dat nu concreet?
Een worm!

Een worm? Hoe bedoelt u dat precies?
[stilte]

Eh… En… Goed, wel, iets anders dan, hoe vaak werkt u in uw atelier?
Zoals u weet beschikt een ware kunstenaar niet over een atelier, ateliers zijn voor aardse subsidieslurpers!

Maar... waar levert u dan uw werk af?
Dat lijkt me duidelijk: in mijn hoofd. Zodra ik dat daaruit zou laten ontsnappen, wordt het aards, en aards betekent: vergankelijk. Mijn kunst is juist eeuwig, omdat het onvergankelijk is.

Hoe bedoelt u dat precies?
Wel, zodra je het uit je hoofd hebt laten ontsnappen zit het er niet meer in. Dat lijkt me duidelijk. Wat eruit is, vormt altijd slechts één representatie van het multifluďde dat binnenin zat. Het is daarom per definitie slechter en minder veelomvattend, weinigomvattend zou je kunnen zeggen.
    Neem nu als voorbeeld de Boeddhabeelden in Afghanistan, 14 eeuwen oud, en in één klap vernietigd door de Talibaan. Juist door het aards te reprensenteren zijn we het kwijt geraakt. Was het in het hoofd van de schepper gebleven dan waren die beelden nu nog een realiteit. Door iets te verwezenlijken, kun je het - letterlijk - opblazen. Met dynamiet bijvoorbeeld.

Maar niet-aardse kunst kan toch eveneens verdwijnen? Men zou uw hoofd toch ook kunnen opblazen?
Pardon?

Men zou uw hoofd toch ook kunnen opblazen, dan is al uw virtuele kunst ook weg!
U zegt? Mijn hoofd opblazen??

Bij wijze van spreken natuurlijk…
Wat heeft dit te betekenen? Bent u soms een terrorist? Scheert u zich weg, kwalijk individu!

Maar mijnheer Toter...
Gaat u heen! Nietige mug! Laat ik uw verderfelijke uienkop nooit meer mogen aanschouwen! Hier, het laatste dat ik u nog wil geven, is deze ferme schop onder uw minderwaardige hol! Pak aan! En nu, moven!!!

© Primaire Berichten, 2003